KNLTB wil ‘onnavolgbaar’ beleid rond topsportgelden NOC*NSF aanvechten.
“Niet zo blij”, klinkt het als een understatement van jewelste uit de mond van Jacco Eltingh. De technisch directeur van de KNLTB heeft vol onbegrip en ongeloof vernomen dat de Nederlandse tennisbond voor het komende jaar 360.000 euro minder topsportgeld krijgt van sportkoepel NOC*NSF.
Een teruggang van maar liefst 69 procent. “Ja. Bijzonder, hè? En voor mij nog steeds onuitlegbaar, gezien de staat van dienst van onze sport en onze initiatieven en resultaten van de afgelopen jaren.”
Onacceptabel
Wat Eltingh vooral steekt, is dat het toptennisprogramma onder de noemer ‘commerciële sport’ is geschaard en dat dat zonder overleg vooraf is gebeurd. Eltingh: “Een gesprek over wat dat betekent, is er niet geweest. Een gesprek met een groepje van wijze mensen waarin je je kunt verweren voordat die toekenning plaatsvindt. Onnavolgbaar vind ik dit.”
En ook onacceptabel, voegt de oud-prof eraan toe. Want de bond mag het dan dankzij allerlei eigen initiatieven en een hoge eigen bijdrage – “veel meer dan andere bonden” – allemaal prima voor elkaar hebben, inkomsten uit topsport heeft de KNLTB niet, verzekert Eltingh.
Het topsportgeld van NOC*NSF is, vertelt Eltingh, bedoeld voor het opleidingsprogramma voor spelers van tussen 13 en 23 jaar. “Die moeten zelf een deel betalen, maar hebben ook meereizende coaches. Daar moeten bakken met geld bij. Denk ook aan wat het doet met je medewerkers die elke dag bezig zijn om jonge talenten beter te maken.”
Minder geld betekent “simpelweg dat wij minder kunnen investeren in de ontwikkeling van onze meest talentvolle spelers in de leeftijdscategorie waarin de kosten het hoogst zijn en waarin ze onze steun volledig nodig hebben, omdat het anders niet lukt. Het gaat dus gewoon om de betaalbaarheid van de sport.”
Samen met de KNVB
Eltingh voelt zich met de tennisbond in het hetzelfde schuitje zitten als het vrouwenvoetbal. “Ik heb de NOC*NSF-lijst gezien en er zit een aantal bonden bij, waarvan ik denk: oké, daar is misschien iets gebeurd of die hebben iets minder gepresteerd. En dat is ook topsport: dan verdien je ook wat minder, vind ik.”
“Maar damesvoetbal, om een voorbeeld te noemen, die hebben ook niet slecht gepresteerd. En die hebben een solide omgeving. Maar die zijn ook onder het kopje van commerciële sporten terechtgekomen en zijn significant gekort. Daarom hebben we nu ook contact met de KNVB en zullen we samen gaan kijken: hoe moeten wij ons nu gaan opstellen?”
Het laatste woord is wat Eltingh betreft dan ook niet gesproken. “Wij zullen in beroep gaan, niet alleen tegen de hoogte van het bedrag, maar met name ook het proces. De onderste steen moet boven komen.”
Selena Piek, voor wie het einde van haar badmintonloopbaan nabij is, zag de bijdrage voor haar sport – 300.000 euro – zelfs helemaal wegvallen. Dat doet haar pijn, maar helemaal verrast was ze niet. “Het beleid is gericht op de toekomst en ik denk dat die bij ons niet heel erg rooskleurig is met de spelers die er nu staan.”
Ze noemt het zuur voor de groep die er juist aankomt. “Ik weet dat er heel talentvolle spelers aankomen. Zij krijgen een beetje de deksel op de neus. Maar die heb ik ook op mijn neus gehad in 2013, toen we er ook uitgegooid zijn. Als je terugkijkt op mijn resultaten, heb ik het toen ook aardig gedaan.”
Rijkeluiscultuurtje
“We hebben destijds schoon schip gemaakt” vertelt de succesvolle dubbelspeelster. “Er zijn heel veel spelers vertrokken. Je houdt de mensen over die heel erg graag willen, die hun dromen najagen. Met een heel selecte groep hebben we de schouders eronder gezet en zijn we heel veel zelf gaan investeren.”
De badmintonbond zal een nieuwe frisse start moeten maken, al zal het gebrek aan centen het niet makkelijker maken om toppers af te leveren. “Zeker in een kleine sport als badminton moet er eerst gepresteerd worden en dan pas komen de geldschieters. Terwijl iedereen weet: als je de top wil bereiken, is dat eigenlijk andersom. Je hebt gewoon die financiële hulp nodig.”
“Dus ik hoop dat de jeugd heel veel rijke ouders heeft”, zegt ze gekscherend, maar de grauwe ondertoon is onmiskenbaar. “Het wordt sowieso een rijkeluiscultuurtje met de sport in Nederland, denk ik. Ik houd mijn hart vast voor de toekomst van de topsport.”
Bovenstaande informatie komt van Sportredactie NOS.