Tourselectie Visma maakt veel los: ‘Begrip ‘Nederlandse ploeg’ geen enkele waarde meer’.
“De tijd dat ze kunnen zeggen: ‘wij zijn een Nederlandse ploeg’ is wel voorbij”, stelt voormalig Visma-kopman Tom Dumoulin na het bekijken van de selectie waarmee Visma-Lease a Bike komende zomer naar de Tour de France hoopt te vertrekken.
De bekendmaking van de selectie voor de Ronde van Frankrijk maakt veel los. De namen van bijvoorbeeld Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en Dylan van Baarle ontbreken. Voor het eerst komt er geen enkele Nederlander voor in de Tour-ploeg van de grootste Nederlandse wielerequipe.
Wieleranalytici en ex-renners Stef Clement en Dumoulin over de selectie, mogelijke verklaringen van de gemaakte keuzes en het Nederlandse karakter van de ploeg.
“Het is sowieso opvallend, en ik vind het ook jammer”, zegt Dumoulin. Clement sluit zich daarbij aan: “Het is jammer dat we als Nederlands wielerpubliek straks niemand hebben die een rol van betekenis kan spelen in de Tour. Althans, iemand die uitkomt voor de grote Nederlandse ploegen.”
‘Geen must’
Volgens ploegbaas Richard Plugge is er gekozen voor de renners met wie de ploeg rond kopman Jonas Vingegaard het beste in staat is de Tour te winnen. “Als dat op dit moment niet gaat met Nederlanders, dan is dat zo”, sprak Plugge.
Dumoulin: “Vroeger had je met Rabobank of Jumbo een grote Nederlandse sponsor. Toen was er waarschijnlijk meer draagvlak binnen de ploeg om voor Nederlandse renners te kiezen. Dat is bij de huidige hoofdsponsors niet zo. Ze investeren wel tijd en geld in Nederlandse jeugdprogramma’s. Dat doen ze niet in andere landen.”
“Je zou denken dat de focus dus nog steeds op Nederland ligt. Maar als je de jeugd echt wil aanspreken, helpt dit niet. Ik was vroeger ook voor de Nederlandse renners in de Tour. Dat betekent echt wel iets. Als ze echt willen uitdragen een Nederlandse ploeg te zijn, selecteer je wel een Nederlander.”
Clement ziet het net zo: “Het begrip ‘Nederlandse’ ploeg heeft geen enkele waarde meer. Als Jayco met Dylan Groenewegen, Elmar Reinders en Koen Bouwman naar de Tour gaat, is dat een Nederlandsere Tour-ploeg dan Visma.”
‘Teken aan de wand’
“Bij Visma maken ze keuzes op basis van kennis, berekeningen en kwaliteit, niet op basis van emoties of nationaliteit”, gaat Clement verder. “Hun selectiebeleid is niet ingesteld op nationaliteit. Ze wilden en willen de beste van de wereld worden.”
Clement is in Spanje, op bezoek bij diverse wielerploegen die daar hun winterse trainingskamp hebben opgeslagen. Hij was dinsdag ook bij het Australische Jayco-AlUla.
“Koen Bouwman loopt hier net langs… Hij had graag voor Visma naar de Tour gewild, maar hij reed vorig jaar helemaal geen grote ronde. Dan hebben we het over de bergkoning van de Giro in 2022 en ook een tweevoudig etappewinnaar in de Giro. Hij mocht vorig jaar wel op het laatste moment als invaller naar de Giro, maar werd ziek. Toen is hij gaan uitkijken naar een andere ploeg.”
Net als Bouwman vertrokken ook de landgenoten Tim en Mick van Dijke en Milan Vader naar een buitenlandse ploeg. Robert Gesink ging met pensioen. De belangrijkste aanwinsten voor dit seizoen komen uit Groot-Brittannië, Frankrijk en België.
“Dat je niet met een Nederlander de Tour kan winnen, oké”, dubt Clement. “Maar dat er voor die andere zeven plekken geen Nederlandse equivalent is, is frappant. Dat er geen Nederlandse Campenaerts of Benoot is, is jammer. Een teken aan de wand.”
De juiste fietsmaat
“Het verbaast mij vooral dat Victor Campenaerts boven Dylan van Baarle wordt gekozen”, aldus Dumoulin. “Ik schat Dylan toch hoger in dan Campenaerts, met alle respect voor hem.”
“Victor is iemand op wiens fiets Jonas kan springen bij pech”, liet sportief directeur Niermann over die keuze optekenen in het AD. De Belg heeft als voordeel dat hij zijn fiets in geval van pech af kan staan aan kopman Vingegaard, omdat zij dezelfde fietsmaat hebben.
Niermann: “Bij Dylan en Victor liggen hun kwaliteiten heel dicht bij elkaar en dan gaan we uiteraard ook naar dat soort dingen kijken. Het is een van de factoren. We hebben niet gezegd dat Dylan niet naar de Tour gaat omdat hij te groot is. Maar we moeten keuzes maken en die keuzes zijn soms heel hard.”
Met zijn ervaring als kopman, Giro-winst in 2017 en Tour-podium in 2018 snapt Dumoulin dat de fietsmaat een van de argumenten is.
“Dat speelt natuurlijk mee. Het is handig en stelt je gerust. Het kan een van de redenen geweest zijn, de andere redenen weten we niet. Misschien wil Dylan een vrijere rol, of zijn er bij het aantrekken van Campenaerts afspraken gemaakt. Het blijft toch gissen.”
‘Kelderman leek een zekerheid’
Waar Dumoulin vooral aan Van Baarle dacht, verwachtte Clement een plekje voor Kelderman. “Op basis van het parcours had ik zelf al een mogelijke selectie gemaakt. Ik kwam tot twaalf namen en Kelderman leek mij een zekerheid als een van de beste klimmers. Verder had ik Kruijswijk, Van Baarle en Lemmen als opties, maar ze halen het dus alle vier niet.”
Het viertal zit wel in de selectie voor de De Giro d’Italia. Net als sprinter Olav Kooij. Hij behoort met de Brit Simon Yates en de Belg Wout van Aert tot de speerpunten van de ploeg in Italië.
Bovenstaande informatie komt van Sportredactie NOS.