Belgische wielerlegende en oud-wereldkampioen Rik Van Looy (90) overleden.
De Belgische oud-wielrenner Rik Van Looy is op negentigjarige leeftijd overleden. De ‘Keizer van Herentals’ werd in 1960 en 1961 wereldkampioen en boekte in totaal 397 overwinningen.
Afgelopen weken ging de gezondheid van Van Looy achteruit. Hij overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. Vrijdag zou hij 91 jaar zijn geworden.
Van Looy presteerde het om als eerste alle vijf wielermonumenten op zijn naam te schrijven. Slechts twee anderen wisten hem te evenaren: zijn landgenoten Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck.
De in Grobbendonk geboren wielrenner veroverde zijn eerste wereldtitel in 1960. In Karl-Marx-Stadt klopte hij de uittredende kampioen André Darrigade. Een jaar later was hij opnieuw de sterkste in Bern.
Klassiekerkoning
Ook in de klassiekers gooide Van Looy hoge ogen. Hij wist elke topklassieker minstens één keer te winnen. In 1958 won hij met Milaan-Sanremo zijn eerste monument. Daarna volgden onder andere drie keer Parijs-Roubaix (1961, 1962 en 1965) en twee keer de Ronde van Vlaanderen (1959 en 1962).
Ook reed de Vlaming naar een top tien-klassering in de drie grote rondes en pakte hij 39 ritzeges (18 in de Vuelta, 12 in de Giro en 9 in de Tour).
Rik Van Looy won in de Tour de France van 1963 vier etappezeges.
Van Looy geldt als een van de meest legendarische Belgische wielrenners en een vernieuwer in de sport. Hij smeedde zijn Faema-ploeg, bijgenaamd ‘De Rode Garde’, tot een hecht collectief met renners die zich voor hem wegcijferden.
Ook was hij een van de eersten die met de hele ploeg op trainingskamp ging als voorbereiding op het wielerseizoen. De ploegtrainingen rond het Gardameer werden als ‘Spartaans’ aangeduid.
Verraad van Ronse
Ondanks zijn twee eerdere wereldtitels is het WK van 1963 in het Oost-Vlaamse Ronse de Belgen het meest bijgebleven. Het land verwachtte een derde wereldtitel voor Van Looy, die destijds op het hoogtepunt van zijn populariteit was.
De hele Belgische ploeg werkte voor Van Looy, maar in de sprint werd hij verrassend voorbijgestoken door een andere Belg, de 22-jarige Benoni Beheyt. Het voorval gaat de geschiedenis in als ‘Het verraad van Ronse’.
Bovenstaande informatie komt van Sportredactie NOS.