Canadese bondscoach voetbalsters definitief weg na spionage-schandaal tijdens Spelen.
Bondscoach Bev Priestman is ontslagen bij de Canadese vrouwenvoetbalploeg. De aanleiding is een spionage-schandaal, dat begon tijdens de Olympische Spelen. Na onderzoek van een advocatenkantoor naar de spionage heeft de Canadese voetbalbond de conclusie getrokken dat er geen plaats meer is voor de 38-jarige coach. Priestman en haar assistenten stonden al sinds eind juli op non-actief.
Tijdens de Olympische Spelen vloog er een drone over het trainingsveld van tegenstander Nieuw-Zeeland. Die bleek afkomstig van de nationale ploeg van Canada en maakte opnames, wat verboden is.
Punten in mindering
De assistent-coach van het Canadese team, Jasmine Mander, en analist Joseph Lombardi werden door Canada verantwoordelijk gehouden voor de drone-spionage en werden direct naar huis gestuurd. Later werd ook Priestman op non-actief gezet, toen bleek dat dit niet de eerste keer was dat er werd gespioneerd met drones. Dit spioneren gebeurde ook al voor de Olympische Spelen.
Canada kreeg zes punten aftrek voor de spionage tijdens de Spelen, maar ging toch door naar de volgende ronde. In de kwartfinales werd het land alsnog uitgeschakeld. Priestman leidde Canada vier jaar geleden naar de gouden medaille op de Spelen van Tokio.
Ook bij mannen?
De onderzoekers vonden geen bewijs dat de dronebeelden daadwerkelijk gebruikt zijn door de Canadese ploeg, maar zeggen wel dat het schandaal laat zien dat er een ongezonde cultuur heerste in de staf en dat er onvoldoende toezicht was vanuit de bond. Dat is nog niet opgelost met het wegsturen van Priestman, zeggen de opstellers van het rapport.
In het onderzoek is ook het Canadese mannenteam meegenomen. De beschuldigingen dat ook zij hebben gespioneerd met drones zijn niet bewezen, wel wordt er gesteld dat voormalig bondscoach John Herdman ethische codes geschonden zou hebben. Daar wordt nog nader onderzoek naar gedaan.
Bovenstaande informatie komt van de Sportredactie NOS.