Dopingzaak hangt in Melbourne als donkere wolk boven Sinner, net als Kyrgios.
Toernooidirecteur Richard Krajicek kan opgelucht ademhalen. Als op 3 februari in Ahoy het ABN AMRO Open begint, kan Jannik Sinner gewoon meedoen. Het CAS, het Court of Arbitration for Sport, behandelt de dopingzaak rond de Italiaanse nummer een van de wereld pas medio april.
Even was er sprake van dat Sinner, die zaterdag bij de Australian Open in de derde ronde in actie komt, zich meteen na het grandslamtoernooi in Melbourne bij het CAS in Lausanne zou moeten melden, maar dat wordt dus veel later.
Of Sinner daar, in tegenstelling tot Krajicek, blij mee is, is nog maar de vraag. Want hoe langer het duurt voordat het CAS zijn zaak behandelt, hoe langer ook de speculaties over vermeend dopinggebruik van de Italiaan aanhouden. En de beschuldigingen. Want niet iedereen is ervan overtuigd dat Sinner ‘brandschoon’ is.
Kyrgios richt pijlen op Sinner
Iemand die ervan overtuigd is dat Sinner bewust doping heeft gebruikt, is Nick Kyrgios. De Australiër laat geen mogelijkheid onbenut om Sinner met name online de maat te nemen en te beschuldigen.
Kyrgios gaat daarin ver, heel ver, misschien wel te ver, maar hij gelooft niks van het verweer van het kamp-Sinner en zet ook zijn vraagtekens bij het in zijn ogen meten met twee maten door het International Tennis Integrity Agency (ITIA). En het beschermen van tennissers in het belang van de sport. Met name de topspelers.
De feiten: Sinner testte vorig jaar twee keer positief, maar vocht achter gesloten deuren een voorlopige schorsing met succes aan. Hij overtuigde de ITIA ervan dat hij een anabole steroïde via een massage in z’n lichaam zou hebben gekregen. De fysiotherapeut had een spray, waarin het verboden middel zat, gebruikt om een snee in zijn vinger te genezen, daarom was het niet Sinners fout geweest.
Er volgde een storm van verontwaardiging. Waarom wordt Sinner niet geschorst en andere tennissers in het verleden wel? En waarom kwam het ITIA niet direct met het nieuws naar buiten? Vragen die ook het WADA, het World Anti Doping Agency, heeft. Het WADA gaat bij het CAS in beroep tegen de vrijspraak van Sinner en dat beroep wordt dus in april in Lausanne behandeld.
Kruistocht
Als Sinner donderdagavond in Melbourne de Rod Laver Arena betreedt tegen de Australiër Tristan Schoolkate is er van enige vijandigheid in de richting van de Italiaan weinig te merken. En ook buiten het stadion, waar tientallen tennisliefhebbers zonder kaartje de wedstrijd vanuit ligstoelen volgen, lijken ze de mening van Kyrgios niet de delen.
“Er is nog niks bewezen”, zegt een Australische tennisfan. “Kyrgios moet z’n grote mond houden.” Haar man vult aan: “Als Sinner doping gebruikt dan zou Darren (Cahill, de Australische coach van Sinner, red.) nooit met hem werken. Ik geloof er niks van.”
Robin Haase, die in het verleden deel uitmaakte van de spelersraad van de tennissers, wil niet veel kwijt over Sinner. “Je kunt het namelijk nooit goed doen. En het gaat over personen, daar begin ik niet aan.” Wel vindt Haase dat het proces voor iedereen hetzelfde zou moeten zijn. “Het proces, niet de straf. Maar dat lijkt in de praktijk niet zo te zijn. Los van deze zaak.”
De vraagtekens die Kyrgios plaatst, zijn niet volledig uit de lucht gegrepen. Iga Swiatek werd vorig jaar voor een maand geschorst, nadat de Poolse wereldtopper positief had getest op een verboden hartmedicijn. Ter vergelijking: de Russische kunstrijdster Kamila Valijeva werd voor eenzelfde positieve test vier jaar geschorst.
Drie moeilijke maanden voor Sinner
Terug naar Sinner. Hij gaat drie moeilijke maanden tegemoet. Maanden waarin hij waar hij ook komt – Rotterdam, Miami, Indian Wells – geconfronteerd zal worden met z’n komende dopingzaak in Lausanne. De Italiaan haalt er hier in Melbourne z’n schouders over op.
“Ik weet hoe het zit, dus wat anderen zeggen interesseert me niet”, zei hij voorafgaand aan het toernooi. Saillant detail: Sinner speelde in de eerste ronde tegen de Chileen Nicolás Jarry, die een dopingschorsing van elf maanden heeft gehad. Jarry’s verweer dat hij waarschijnlijk vervuilde vitamines had genomen, vond geen gehoor bij de ITIA.
Dat de baas van de ATP een Italiaan is, helpt niet in de discussie rond Sinner. Ook niet dat de fitnesscoach die hij vanwege de bewuste spray ontsloeg snel daarna met een andere Italiaan, Matteo Berrettini, in zee ging.
“Dat is op z’n minst opmerkelijk”, aldus Davis Cup-captain Paul Haarhuis. “We zullen nooit weten wat er precies gebeurd is. Ik was er niet bij. Maar laat ik het zo zeggen: als ik als tennisser in verband zou zijn gebracht met doping (zoals de Italiaanse Davis Cup-captain Filippo Volandri, red.), dan zou ik nooit Davis Cup-captain zijn geworden. In Italië kijken ze daar blijkbaar heel anders tegenaan.”
Sinner heeft de schijn wat tegen, maar op ‘schijn’ kan en mag ook een tennisser niet be- of veroordeeld worden. Het CAS zal zich vooral buigen over de vraag of Sinner niet alsnog gestraft moet worden en niet zozeer over de vraag of hij daadwerkelijk bewust doping heeft gebruikt. Voor Kyrgios is dat geen vraag meer: guilty!
Bovenstaande informatie komt van Sportredactie NOS.