Frisse Griekspoor wil in 2025 jacht op top twintig weer inzetten.
Tallon Griekspoor begint dinsdag op de Australian Open fris en vol goede moed aan het nieuwe tennisseizoen. De mondiale nummer 40 koos er bewust voor om geen voorbereidingstoernooi te spelen voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar.
De inspanningen bij de Davis Cup (Griekspoor haalde eind november met Nederland de finale in Málaga), een flinke griep en de aanstelling van een nieuwe coach deed de 28-jarige tennisser ertoe besluiten om het relatief rustig aan te doen.
Hij deed in december een deel van zijn voorbereiding in Stockholm. Griekspoor is daar overigens vaker te vinden, aangezien zijn fysieke trainer en managementbureau uit Zweden afkomstig zijn.
Griekspoor arriveerde op nieuwjaarsdag in Australië, terwijl het gros van de tennissers al Down Under was voor de start van het nieuwe tennisseizoen. “Ik deed in Europa veel fysiek werk en maakte in Australië mijn voorbereiding af. Ik heb veel tijd om hier aan de omstandigheden te kunnen wennen.”
“Er komen bovendien nog zoveel toernooien aan”, benadrukt Griekspoor. “Ik pak liever nu wat meer rust, dan dat ik later in het seizoen achter de feiten aanloop. En natuurlijk, ik had liever misschien wat wedstrijden in de benen gehad, maar het is niet dat ik de afgelopen drie maanden geen wedstrijd heb gespeeld.”
Sinner en Alcaraz
Griekspoor kreeg het eind november bij de Davis Cup voor zijn kiezen toen hij onder anderen tegenover Jannik Sinner en Carlos Alcaraz stond. De Haarlemmer incasseerde weliswaar twee keer een nederlaag en voelde duidelijk het verschil tussen de absolute top en de subtop. Maar juist die ervaringen kunnen hem beter en sterker maken.
Op de Australian Open moet hij in de eerste ronde aan de bak tegen de sterke en ervaren Pool Hubert Hurkacz, die in 2024 net naast een halve finale in Melbourne greep door in vijf sets van de Rus Daniil Medvedev te verliezen. “Een heel pittige loting, dat had een stuk beter gekund”, beseft Griekspoor.
“Maar aan de andere kant, ik heb goede wedstrijden tegen hem gespeeld. Het staat 2-2 in onderlinge partijen. En ik denk dat Hurkacz ook niet blij is met deze loting in de eerste ronde, want dat had voor hem ook beter gekund.”
Griekspoor vertelde ook over de aanstelling van zijn nieuwe coach Dennis Sporrel. Het zijn keuzes die voor tennissers zeer ingrijpend zijn, aangezien speler en coach een intense samenwerking aangaan.
De twee zijn geen onbekenden van elkaar. Zo was Sporrel al enige tijd assistent-coach van het Davis Cup-team. “Hij is iemand die veel rust met zich meebrengt en ook levenservaring heeft”, verklaart Griekspoor. “Maar de rust die hij uitstraalt, dat is wel iets wat ik de laatste jaren heb gemist bij een coach.”
Geen verhuizing
De keuze voor een Nederlandse coach betekent ook dat Griekspoor er vooralsnog vanaf afziet om naar Monte Carlo te verhuizen. De huidige mondiale nummer 40 vertelde vorig jaar nog tegen de NOS over zijn serieuze voornemen om zich in Zuid-Europa te vestigen.
Griekspoors doelen voor 2025 zijn wel helder. “Ik hoop fit te blijven, dat is vorig jaar ook goed gelukt. Daar ben ik nu weer naar op zoek. En ik wil graag naar de top twintig, dat betekent dat ik mijn hoogste ranking moet verbeteren (21ste in juni 2023, red.). Als ik de juiste dingen doe, dan ben ik ervan overtuigd dat ik de kans krijg om die ranking te verbeteren.”
Botic van de Zandschulp koos na alle inspanningen in de Davis Cup net als Griekspoor voor een aangepaste aanloop naar de Australian Open. “Dat toernooi was leuk, maar het gaat wel ten koste van je voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ik heb daarom de eerste toernooiweek niet gespeeld.”
Hij nam in het Nieuw-Zeelandse Auckland wel nog deel aan een voorbereidingstoernooi, waar Van de Zandschulp in de eerste ronde verloor. “Maar ik ben er nu wel klaar voor.”
De 29-jarige tennisser hoopt dit seizoen niet alleen technisch, maar ook fysiek met de top mee te kunnen. “Je ziet dat de goede jongens die hoog op de ranglijst staan, het hele jaar fit blijven. Dat is iets wat ik ook wil doen, dan komen de prestaties vanzelf.”
Want Van de Zandschulp is ervan overtuigd dat hij momenteel beter kan dan de 84ste plaats op de wereldranglijst. “Als ik fit blijf, dan komt die ranking vanzelf wel. Ik heb vorig jaar ook af en toe laten zien dat ik beter kan dan de positie waarop ik nu sta.”
Trainen met tegenstander
Het wordt voor Van de Zandschulp een pittige opgave om die ranking al op de Australian Open een zetje te geven. Hij speelt in de eerste ronde, net als Griekspoor op dinsdag, namelijk tegen de Australische thuisfavoriet Alex de Minaur.
Het toeval wilde dat de twee tennissers al voor de loting met elkaar hadden getraind in Melbourne. “Dat was toen in de Rod Laver Arena, de plek waar we waarschijnlijk ook gaan spelen. Ik weet wat ik kan verwachten: alle Australiërs zullen voor hem zijn.”
Bovenstaande informatie komt van Sportredactie NOS.