Klopt Davis Cup-team verzwakt Duitsland nu wel in halve finale? In 1990 ging het mis.
“Als je in de halve finales van de Davis Cup staat en je speelt tegen dit Duitse team, dan is dit dé kans om iets te bereiken wat nooit eerder gebeurd is, het halen van de finale”, zegt de Nederlandse captain Paul Haarhuis.
Met dit Duitse team bedoelt Haarhuis het team zonder Alexander Zverev, de nummer twee van de wereld. Er heerst optimisme voor het duel van vandaag in Málaga (aanvang 17.00 uur).
Eenzelfde optimisme klonk in 1990, toen Nederland tegen Duitsland debuteerde in de Wereldgroep. Bij de Duitsers ontbrak kopman Boris Becker. “Toch verloren we”, weet oud-tennisser Tom Nijssen van dat duel in Bremen.
Zverev: ‘Was veeleisend seizoen’
Zonder Zverev is Jan-Lennard Struff (43ste op de ATP-ranglijst) bij de huidige Duitse ploeg de nummer één, met verder Daniel Altmaier (88), Yannick Hanfmann (95) en dubbelspelers Kevin Krawietz en Tim Puetz.
Het is een vergelijkbaar niveau met Nederland, zo zei Haarhuis ook na de zege op Spanje. Oranje stelt er Tallon Griekspoor (40), Botic van de Zandschulp (80), Jesper de Jong (111) en dubbelspeler Wesley Koolhof tegenover.
Kijk hieronder naar interviews met de Nederlandse captain Paul Haarhuis, de Duitse captain Michael Kohlmann en Jesper de Jong:
Zverev zegde af om genoeg tijd te hebben voor het herstel van ademhalingsproblemen. In september kampte hij met een longontsteking. “Het was een moeilijke beslissing, maar ik wil 100 procent fit zijn voor de United Cup en de Australian Open”, zei hij. “Het was een veeleisend seizoen waarin ik met een knieblessure moest spelen om mee te doen aan de Olympische Spelen.”
Het was mede een keuze van Zverev voor zijn individuele loopbaan. Nog nooit won hij een grandslamtoernooi. Nog nooit was hij nummer één. Volgend jaar moet het voor hem gebeuren.
Landverrader
De afzegging van Zverev was nieuws in Duitsland, maar zorgde niet voor een schok zoals in 1990. Toen meldde superster Becker zich af.
Even verdwenen de berichten over de Duitse eenwording naar de achtergrond. Hoe haalde het idool het in zijn hoofd zijn land in de steek te laten? Die kritiek klonk. Een landverrader werd hij genoemd.
“Is West-Duitsland in werkelijkheid Becker? Of welke conclusie moet ik trekken?” reageerde Becker. “Wat verlangt men eigenlijk van mij? Het gaat om systematisch opeisen van een persoon en daar verzet ik mij tegen.”
Becker had toen al drie Wimbledon-titels (1986, 1987, 1989) en een US Open-zege (1989) achter zijn naam staan. Bovendien had hij West-Duitsland in 1988 en 1989 naar winst in de Davis Cup geleid.
“Wij waren blij dat hij niet meedeed”, zegt Nijssen. “Dat gaf ons hoop. We bleven wel de underdog. Carl-Uwe Steeb, Eric Jelen en Michael Stich waren ook goede spelers.”
Becker was op dat moment, net als Zvevev nu, de nummer twee van de wereld. Ook hij wilde een gooi doen naar de positie van nummer één en daarvoor kon hij enige rust goed gebruiken.
“Wie vijf jaar lang onafgebroken, en met alles wat hij heeft, voor Duitsland is uitgekomen, verdient het niet dat hij door een stel amateurs wordt beschuldigd van landverraad”, zei de 22-jarige Becker destijds.
‘Duitsland was helemaal tennisgek’
“Ondanks de afwezigheid van Becker heerste er een geweldige sfeer”, herinnert de nu 60-jarige Nijssen zich. “Tennis was echt booming in Duitsland, het land was helemaal tennisgek door de prestaties van Becker en Steffi Graf.”
Zonder Becker was er Duitse vrees voor een deceptie. Die vrees bleek ongegrond. De Nederlandse ploeg van captain Stanley Franker was niet opgewassen tegen het Becker-loze Duitsland.
Kijk hieronder naar de beelden van de Davis Cup-ontmoetingen tussen Nederland en Duitsland in 1990, 1995 en 2001:
Nijssen en Schapers hadden in het enkelspel weinig in te brengen tegen respectievelijk Jelen en Steeb en in het dubbelspel, tegen Jelen en de debuterende Stich, liep het ook niet bij de Nederlanders.
Kansen tegen Zverev-loos Duitsland? ‘Ik geloof erin’
Daarmee was de wedstrijd na drie partijen al gespeeld, al maakten Schapers en Nijssen er de volgende dag nog een dragelijke score van (3-2) tegen de titelverdediger, mede door een zege van Nijssen op Stich.
“Het deed er niet toe, maar die zege op Stich was toch lekker”, zegt Nijssen. “Hij was toen een opkomend talent, een jaar later won hij Wimbledon.”
De volgende ronde vloog Duitsland er, nog steeds zonder Becker, uit tegen Argentinië.
Nijssen geeft Oranje vandaag een goede kans om het Zverev-loze Duitsland wel te verslaan: “Botic en Tallon zijn sterk en Wesley Koolhof was tegen Spanje briljant in het dubbelspel. Ik geloof erin.”
Bovenstaande informatie komt van Sportredactie NOS.