KNWU bezuinigt op beloften: geen Nederlandse jeugd naar WK in Rwanda.
Er zullen dit jaar geen Nederlandse junioren en beloften afreizen naar de WK wielrennen in Rwanda. De Nederlandse wielerbond KNWU heeft om financiële redenen zelfs besloten om de beloftencategorie (19 tot 23 jaar) in ieder geval in 2025 niet meer te ondersteunen.
De bond voelt zich genoodzaakt tot deze ingrijpende maatregel door een besluit van NOC*NSF afgelopen december. De Nederlandse sportkoepel schaart het wegwielrennen (naast vrouwenvoetbal, paardensport en tennis) onder commerciële sporten, die zichzelf zouden moeten kunnen bedruipen.
De KNWU wordt flink gekort in de toelage vanuit NOC*NSF en moest daarom naar eigen zeggen een keuze maken tussen het ondersteunen van junioren (17 en 18 jaar) en beloften. Er is gekozen voor de junioren.
Tom Veelers, die op part-timebasis bondscoach was van de beloften, vertrok vanwege het besluit. Een andere oud-prof, Tom Leezer, keert terug in de wielersport als bondscoach van de junioren.
Focus op junioren
In 2025 komt de focus van de KNWU uitsluitend op de juniorencategorie te liggen. “De wijze waarop het wielerlandschap bij de U23, met name bij de mannen, is georganiseerd met opleidingsploegen gelinkt aan WorldTour-teams vormt een belangrijke factor in de besluitvorming”, legt Martin Truijens, programmamanager talentontwikkeling van de KNWU, uit in een persbericht.
“Bij de junioren is de opleidingsstructuur nog veelal via de verenigingen geregeld en kent de wedstrijdkalender een groot aantal Nations Cup-wedstrijden die exclusief door landenteams verreden worden. Je wil dat deze cruciale fase van de opleiding gewaarborgd blijft.”
Veelers maakte zijn afscheid als bondscoach maandagavond bekend via Facebook.
“Heel erg zonde”, noemt Veelers het besluit. “Voor mij persoonlijk, maar vooral voor het Nederlandse wielrennen. De keuze voor de junioren begrijp ik wel. Steeds meer beloften vinden hun plek al in het profpeloton of de opleidingsploegen van de profteams. Maar jammer is het wel.”
Behalve de WK en EK worden drie prestigieuze etappekoersen met nationale jeugdselecties verreden: de Vredeskoers in Tsjechië, de Orlen Nations Grand Prix in Polen en de Ronde van de Toekomst.
Klinkende namen
Vooral de Ronde van de Toekomst – de Tour de France voor beloften – geldt als dé graadmeter om de grootste talenten aan het werk te zien. Op de recente erelijst staan klinkende namen als Egan Bernal, David Gaudu, Tadej Pogacar en Isaac Del Toro.
“Voor beloften zijn dat de belangrijkste koersen van het jaar”, legt Veelers uit. “Toevallig zijn de WK’s de komende twee jaar in Rwanda en Canada extreem dure operaties. Maar voor een jongen als Wouter Toussaint vind ik het heel jammer. Wouter is een goede klimmer, heeft zich vorig jaar bewezen in de Giro d’Italia Next Gen en de Vredeskoers. Hij had het goed kunnen doen in Rwanda.”
De extreme kosten van de WK in Rwanda (21-28 september 2025), die buiten de logistieke uitdaging onder meer gevoed worden door enorme prijsverhogingen door lokale hotels, heeft in meer grote wielerlanden voor onrust gezorgd.
Zo besloot de Deense wielerbond al alleen de profs (mannen en vrouwen) af te vaardigen. Opvallend, aangezien Denemarken de laatste jaren juist enorm succesvol is geweest in de jeugdcategorieën. Ook België twijfelt over het sturen van junioren.
“In navolging van landen die het besluit al hebben genomen of hun twijfels hebben geuit, zal ook Nederland vooralsnog niet met de junioren afreizen naar Rwanda”, aldus Truijens. “We hebben op dit moment simpelweg niet de middelen om het voorbereidingstraject in te vullen met de kwaliteit waar we voor staan. De selectie gaat zich richten op het EK en het Nations Cup-programma.”
Het EK wordt van 1 tot en met 5 oktober gehouden in de Franse departementen Drôme en Ardèche. Afgelopen najaar was Nederland uiterst succesvol bij de EK in Belgisch-Limburg.
Huub Artz en Sofie van Rooijen werden in Hasselt Europees kampioen bij de beloften, Puck Langenbarg bij de junioren en Wessel Mouris in de tijdrit voor junioren.
Bovenstaande informatie komt van Sportredactie NOS.