Scheidsrechters gaan VAR-beslissingen tijdens bekerduels uitleggen aan publiek.
Vanaf volgende week gaan scheidsrechters in het voetbalstadion VAR-beslissingen uitleggen aan het publiek. De proef met de zogeheten on-field-announcements wordt in het KNVB-bekertoernooi gehouden.
“Als een VAR ingrijpt dan zal een scheidsrechter niet alleen naar de kant gaan om de beelden te bekijken en mogelijk zijn beslissing te herzien, maar ook zijn beslissing communiceren aan het publiek en de televisiekijkers”, vertelt scheidsrechtersbaas Raymond van Meenen.
De bedoeling is dat het publiek zo meer inzicht krijgt in de totstandkoming van een beslissing waarbij de videoscheidsrechter betrokken is.
In het Europese voetbal werd al eerder geëxperimenteerd met het toelichten van beslissingen van de arbitrage. In 2023 gebeurde het al tijdens het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland en deze week werden de on-field-announcements ook in Engeland, tijdens de League Cup, geïntroduceerd.
Bekijk hier de uitleg van scheidsrechtersbaas Van Meenen en de beelden van de proef tijdens het WK in 2023:
De videoscheidsrechter mag tijdens wedstrijden ingrijpen bij een overduidelijke fout of een verkeerde interpretatie. Wanneer dat gebeurt zal de scheidsrechter, gedurende de proef, naar het scherm lopen en de beelden bekijken.
“De communicatie die dan plaatsvindt tussen de scheidsrechter en de VAR zal niet openbaar worden. Maar wanneer de beslissing genomen is, gaat de microfoon open”, vertelt Van Meenen. “Dan zal de scheidsrechter kort, zakelijk en duidelijk vertellen welke beslissing genomen is en waarom.”
Bekijk hier hoe trainer Arne Slot denkt over de on-field-announcement:
De proef vindt alleen plaats in het bekertoernooi, tot en met de finale. Daarna wordt de werkwijze geëvalueerd en mogelijk ook in de competitie ingevoerd.
‘VAR moet minder snel ingrijpen’
Het is nog de vraag hoe vaak de supporters een beslissing uitgelegd gaan krijgen in het stadion. Als het aan Van Meenen ligt, gaat de VAR namelijk vanaf nu minder snel ingrijpen dan voorheen.
“De VAR is in het leven geroepen voor grote en overduidelijke fouten, maar de VAR riep de scheidsrechter nu ook wel eens bij minder duidelijke fouten.”
“Ik wil niet dat de VAR ingrijpt bij een licht duwtje op het middenveld waar mogelijk een vrije trap op volgt. Als er een tackle wordt uitgevoerd waar een rode kaart op zijn plaats is, dan moet de VAR ingrijpen. Maar als daar twijfel over is, wil ik dat de scheidsrechter het besluit neemt. Ik geloof erin dat er nu minder ‘gevard’ gaat worden”.
Bovenstaande informatie komt van de Sportredactie NOS.