Van Vleuten keert terug in wielersport als mentor van Pieterse en Rooijakkers.
Annemiek van Vleuten keert terug in de wielersport. Ze treedt part-time toe tot het begeleidingsteam van Fenix-Deceuninck als ‘performance coach’.
Voor de 42-jarige Van Vleuten, die een aanbod om bondscoach van de vrouwen te worden afsloeg, is het haar eerste uitdaging als coach. Maar wat gaat ze precies doen voor 75 dagen per jaar?
“Dat moeten we nog een beetje uitvinden. Het is een beetje een ontdekkingstocht voor mezelf en voor het team. Maar ik ga zeker meedenken met de atleten en kijken hoe we het beste uit deze ploeg kunnen halen.”
Pieterse en Rooijakkers
Komend seizoen zal Van Vleuten zich bijvoorbeeld ontfermen over multitalent Puck Pieterse en Pauliena Rooijakkers, de nummer drie van de Tour de France Femmes.
“Het idee is om met drie rensters concreet te gaan werken. Om welke drie rensters het gaat, is nog niet helemaal bekend. Op het trainingskamp in januari sluit ik bij de ploeg aan en ga ik iedereen leren kennen.”
“Het zou kunnen dat ik met Puck ga werken”, vervolgt Van Vleuten. “Zij gaat nu eerst haar cross-seizoen doen en we laten haar even met rust.”
“Ik zie in Puck zeker een potentiële Tourwinnares. Ze heeft enorm veel talent. Maar ik denk dat we dat wel moeten gaan begeleiden. Ze moet zichzelf gaan ontdekken. En ik denk dat ze dat zal moeten doen door keuzes te maken in waar ze echt in wil excelleren. Bij dit team staat voorop dat de renner zelf de keuze maakt en dat het ook gaat om plezier maken.”
In Rooijakkers herkent Van Vleuten veel van zichzelf. “Sinds ik dit voorjaar werd benaderd ben ik Pauliena wel met wat meer interesse gaan volgen inderdaad. Dan zie je iemand die zichzelf is gaan ontdekken als klassementsrenster. Daar herken ik mezelf natuurlijk ook heel erg in.”
“Haar proces kunnen we misschien wel wat versnellen door met Pauliena mee te denken. En soms is het ook gewoon vertrouwen geven.”
Zelf noemt Van Vleuten ook de Oostenrijkse Christina Schweinberger. “Een tijdrijdster. Ik kan me heel goed voorstellen dat ik haar kan helpen met bijvoorbeeld verkenningen.”
Ontwikkeling
Met vier wereldtitels (weg en tijdrit), een olympische titel in het tijdrijden en eindzeges in de Tour (2022), Giro (2018, 2019, 2022 en 2023) en de Vuelta (2021 en 2022) geldt ze als een van de beste wielrensters ooit.
Ze is de enige (man en vrouw) die in één jaar de drie grote ronden én de wegwedstrijd van het WK wist te winnen. Bij de mannen werd Tadej Pogacar dit jaar de derde wielrenner die twee ronden (Giro en Tour) en het WK in hetzelfde jaar op zijn naam schreef.
Daarnaast won ze ook prestigieuze klassiekers als de Ronde van Vlaanderen (2011 en 2021), Luik-Bastenaken-Luik (2019 en 2022), Strade Bianche (2019 en 2020) en Omloop Het Nieuwsblad (2020 en 2022).
“Na de voorjaarscampagne die voor de ploeg ook wel wat teleurstellend verliep qua overwinningen werd ik gebeld door Philip Roodhooft”, vertelt Van Vleuten. “Hij zei: we hebben het idee dat we nog iets nodig hebben om de renners de laatste stap te laten maken. Wij denken dat jij daar een steentje aan bij kan dragen.”
“Dat is voor mij een mooie kans om mezelf te ontwikkelen als coach. Ik wist dat ik geen ploegleider wilde zijn in de auto, want ik denk dat anderen daar tactisch beter in zijn. En ik wilde ook geen trainer zijn. Dus deze ‘losse rol’ is voor mij heel mooi.”
Vertrouwen
Ook Yara Kastelijn is een van de rensters die hoopt te profiteren van de ervaring en kennis van Van Vleuten. “Ik mis soms nog weleens wat zelfvertrouwen”, vertelt ze.
“Annemiek heeft zoveel ervaring, heeft zelf zo vaak in situaties gezeten dat ze eigenlijk niet meer kon winnen en dan toch won. Daar kan ik heel veel aan hebben. Toen ze stopte met fietsen heb ik haar al wel om tips gevraagd. Ik kijk er heel erg naar uit om met haar te gaan werken.”
Van Vleuten speelde in de laatste jaren van haar carrière al vaak met het idee om haar kennis over te dragen. “Ik zat regelmatig met Louis Delahaije (haar trainer, red.) te filosoferen vanuit welke rol ik coach zou kunnen zijn. Ik heb ook gekeken naar een opleiding als sportpsycholoog. Want dat vind ik misschien wel het meest interessante stuk. En waarin ik het meest kan bijdragen aan de ontwikkeling van de rensters.”
In het afgelopen jaar keek Van Vleuten veel om zich heen, als analyticus van de NOS. “Ik heb in alle rust en stilte kunnen observeren in de Tour”. lacht ze. “Ik heb 18 jaar ervaring. Er is altijd wel een voorval waar ik aan kan relateren. En ik zou het zonde vinden om daar niets meer mee te doen. Dat wil ik graag aan een volgende generatie meegeven.”
Bovenstaande informatie komt van Sportredactie NOS.