Wat treft Kluivert aan bij Indonesisch elftal? ‘Moet nog meer een geheel worden’.
Patrick Kluivert begint aan een van de grootste en spannendste voetbalavonturen van zijn leven. Hij wordt bondscoach van een land waar het voetbal met haast manische hartstocht wordt beleefd.
En dat met een loodzware opgave: plaatsing voor het WK van 2026. Hoe de route naar dat mogelijke supersucces er dan uit moet zien en wat daarbij komt kijken, bespreken we met Indonesië-international Marc Klok en Pieter Huistra, die eerder werkte voor de Indonesische voetbalbond en nu trainer is van Borneo FC.
Heeft Indonesië een serieuze kans om het WK halen?
Op dit moment staat Indonesië derde in de kwalificatiepoule, achter Japan en Australië. Een plek bij de beste twee is genoeg voor een WK-ticket. Gezien de eerdere optredens en de steeds sterker wordende selectie, is dat zeker niet onmogelijk.
Indonesië doet, met spelers als Mees Hilgers (FC Twente), Thom Haye (Almere City) en Kevin Diks (FC Kopenhagen), niet veel onder voor de concurrentie. Bovendien hoopt men voetballers als aanvaller Ole Romeny (oud-FC Utrecht, nu Oxford United) en Jaïro Riedewald (oud-Ajax, nu Royal Antwerp) naar verluidt snel aan de selectie toe te voegen.
Marc Klok, de Amsterdammer die tussen 2022 en 2024 19 interlands speelde voor Indonesië, ziet het ook wel gebeuren. “Er liggen echt kansen. Ik denk niet dat wij slechter dan Australië zijn. Het elftal was de laatste jaren wel wat onervaren, maar het niveau van deze groep is binnen de Aziatische context al echt wel hoog.”
Indonesië deed het dus al best goed, waarom is de vorige bondscoach dan ontslagen?
Dat Shin Tae-yong door bondsvoorzitter Erick Thohir werd weggestuurd, kwam als een flinke verrassing. Door de successen van de laatste jaren – Indonesië deed het onder hem ook goed op de Azië Cup en plaatste zich bijna voor de Olympische Spelen – was de Zuid-Koreaanse coach geliefd onder Indonesische voetbalfans.
Klok zag het ontslag van Shin wel enigszins aankomen. “Hij werkte vanuit een behoorlijk strikte hiërarchie en de communicatie verliep via een tolk. Daar wrong het een beetje. Er zijn veel Nederlandse jongens bij gekomen en voor hun was dat hiërarchische wel even wat anders.”
“Bij de bond hebben ze geconcludeerd dat het meer een geheel moet worden, met wat minder nadruk op de hiërarchie en meer op het samenwerken en samen één worden.”
Kluivert en co moeten in maart meteen presteren. Wat is belangrijk in deze eerste fase?
De Nederlandse coach heeft zo’n tweeënhalve maand voor het volgende WK-kwalificatieduel op het programma staat, tegen Australië. Een week later volgt de wedstrijd tegen Bahrein. Onder Shin deed Indonesië het ontzettend goed tegen grotere voetballanden als Australië en Saudi-Arabië. Tegen mindere tegenstanders als China en Bahrein werden juist dure punten verspeeld.
“Kluivert mag het elftal nog wat meer een eigen gezicht geven”, zegt Huistra. “Ook tegen kleine landen speelden ze met vijf verdedigers. Er moet meer zelfvertrouwen komen bij de spelers, ze moeten de mindset krijgen dat ze kleinere landen gewoon willen oprollen, met aanvallender spel.”
Klok hoopt dat Kluivert een verbinder kan zijn. “Die eenheid is bij ons het belangrijkst. Die cultuur van saamhorigheid mag nooit verloren gaan. En respect hebben voor spelers. In het Nederlandse voetbal kun je iemand vandaag verrot schelden en dan ben je morgen weer even goede vrienden.”
“Zo moet je hier niet te werk gaan. Het is beter om spelers wat meer in bescherming te nemen en vertrouwen te geven. Dan zal je zien dat het hele goede voetballers zijn.”
Huistra: “Ik zou een aantal van de lokale jongens belangrijk maken. Dat wordt hier natuurlijk ook heel erg gewaardeerd en er lopen hier ook zeker goede spelers rond.” Talentvolle spelers als Marselino (Oxford United) en Rizky Ridho (Persija Jakarta) kunnen daar een belangrijke rol in spelen.
Kluivert heeft een optie in zijn contract tot 2028. In wat voor voetballand komt hij terecht?
Indonesië is ongelofelijk voetbalgek. Het clubvoetbal is enorm, met volle stadions en bloedfanatiek publiek. Bij het nationale elftal zijn mensen emotioneel heel betrokken.
De invloedrijke zakenman en politicus Erick Thohir probeert als bondsvoorzitter het niveau op te krikken. Met de naturalisatie van Nederlandse spelers wil hij op korte termijn successen boeken, maar hij wil het Indonesische voetbal ook in de gehele breedte verbeteren. Zijn doel is om Indonesië (nu de nummer 127 van de wereld) in de top vijftig van de FIFA-wereldranglijst te krijgen.
Toen Huistra in 2015 bij de Indonesische bond kwam, hield hij zich bezig met de ontwikkeling van jeugdopleidingen. “Men was hier heel afhankelijk van privé-voetbalscholen. Inmiddels hebben de profclubs in ieder geval volwaardige jeugdteams. Dat is al een stuk beter.”
“Het is alleen niet zo dat je hier in elk dorp of in elke wijk een voetbalclub hebt. De infrastructuur om als talent uit te groeien tot een ster is er nog niet. Als Messi hier was geboren, was hij misschien wel nooit doorgebroken.”
Voor Kluivert is dat allemaal verre toekomstmuziek. Voor hem telt na zijn presentatie van komende zondag in Jakarta maar één ding: over twee maanden winnen van Australië en Bahrein.
Bovenstaande informatie komt van de Sportredactie NOS.